Всі ми знаємо, що залізо – важливий для нашого життя мікроелемент, який входить до складу гемоглобіну. Він грає важливу роль в харчуванні внутрішніх органів та їх тканин киснем. Також залізо входить до складу деяких ферментів. А значить, необхідно контролювати його рівень в крові та піклуватися про те, щоб він був достатнім.
Частіше всього залізо потрапляє в наш організм з їжею. А потім розноситься по всіх точках споживання спеціальним білком, який називається “трансферин”. В цілому, 70% заліза в організмі людини знаходиться в гемоглобіні, а з іншої частини створюється так званий “резерв” у вигляді феритину або гемосидерину. Саме ці резерви починає використовувати організм, коли рівень заліза в крові критично низький.
Що ж відбувається, якщо резервів не вистачає або вони вже виснажені?
В цьому випадку ми починаємо відчувати перші симптоми:
- паморочиться голова;
- з’являється відчуття постійної млявості та втоми (навіть вранці, коли тільки прокинувся).
Симптомами більш серйозної анемії можуть бути:
- сині кола під очима;
- депресія та безсоння;
- збліднення шкірних покривів;
- розсіяність та погіршення пам’яті.
Такі симптоми складно випустити з виду, так як вони часто впливають на працездатність людини та заподіюють дискомфорт. У деяких випадках спостерігаються більш нестандартні симптоми при залізодефіцитній анемії. Наприклад, людині хочеться їсти крейду або навіть землю, у неї тріскається язик, запалюються куточки рота.
Причини зниження рівня заліза
Однією з найперших причин нестачі заліза є неправильна дієта. Обмежений, убогий стіл може сприяти недоотриманню організмом корисних речовин. Особливо, якщо в раціоні немає або занадто мало м’яса, зелені, риби і круп.
Можуть бути й інші причини, наприклад, фізіологічні проблеми з всмоктуванням заліза. Або крововтрати в результаті травм.
Рівень заліза може впасти і при прийомі деяких антибіотиків, тому, якщо лікар призначає вам такі препарати – обов’язково проконсультуйтеся з ним про можливі наслідки.
Що потрібно робити, щоб підвищити гемоглобін?
Одним із способів підвищити гемоглобін вважається контроль харчування. Потрібно ввести в свій раціон такі продукти:
- м’ясо (переважно – яловичину, курятину, індичку);
- печінку (курячу, яловичу, свинячу);
- гречану та вівсяну каші;
- бобові – квасолю, горох, сочевицю;
- рибу;
- яєчні жовтки;
- овочі – моркву, помідори, кукурудзу.
Також для профілактики анемії слід приймати вітамін В12 та фолієву кислоту – саме ці елементи відіграють важливу роль у формуванні еритроцитів в крові.
Залізовмісні препарати – для чого вони потрібні?
Буває, що впоратись з дефіцитом заліза одним коригуванням харчування недостатньо. Особливо, якщо потрібно швидко впоратися з дефіцитом, наприклад, при сильній крововтраті або не засвоюваності заліза з їжі. Критичним вважається рівень гемоглобіну в крові нижче 70 г/л. У цьому випадку пацієнту призначають медикаментозне лікування анемії препаратами, що містять залізо.
Залізовмісні препарати допоможуть у цій ситуації. Одним з таких є ЗАЛІЗНЕ ВИНО. Ця прозора рідина червоно-бурого кольору з ванільним запахом містить 7,39 г заліза оксиду сахарата на кожні 100 г розчину. Застосування ЗАЛІЗА САХАРАТУ сприяє зниженню дефіциту цього важливого елемента в організмі при залізодефіцитній анемії у дорослих та дітей віком від 12 років.
Варто зазначити, що такі препарати слід застосовувати суворо за інструкцією. Також рекомендується регулярно проводити аналіз крові і визначати рівень гемоглобіну, щоб при досягненні норми заліза в крові припинити прийом препарату.
Окрім залізовмісних препаратів слід подумати і про правильний режим дня. Хороший ефект при зниженому рівні заліза здатні дати прогулянки на свіжому повітрі, помірно рухливий спосіб життя, уникнення стресових ситуацій.